Het Vijfde Seizoen

TRANSMISSION in Het Vijfde Seizoen

Vanaf januari woonde Lado Darakhvelidze in de atelierwoning van Het Vijfde Seizoen op het instellingsterrein. Hij werkte samen met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem aan het project Transmission waarin patiënten, studenten en medewerkers van de instelling het dagelijks nieuws becommentariëren.

Voor Transmission wiste Darakhvelidze informatie uit de landelijke dagbladen en nodigde patiënten uit om nieuwe inhoud te geven aan het nieuws door de lege plekken te voorzien van persoonlijke teksten en tekeningen. De patiënten deelden hun realiteit door de oorspronkelijke inhoud te vervangen door tekeningen, commentaren en fictieve verhalen. Zo werden de dagbladen gepersonaliseerde, selfmade kranten. Op dagelijkse basis leverde de kunstenaar nieuwe dagbladen aan de verschillende therapeutische afdelingen, waaronder ook de gesloten afdelingen van de forensische psychiatrie. Met het brengen van de kranten naar de instelling, bracht hij de grotere sociale werkelijkheid in de instelling en informatie vanuit de instelling en de patienten naar buiten.

Darakhvelidze is sinds 2013 als docent verbonden aan  ArtEZ. Tijdens zijn residency begeleidde hij vijftien studenten van de afdeling Fine Art van de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem (ArtEZ). De studenten werkten gedurende twee maanden enkele dagen per week in Het Vijfde Seizoen en leverden individuele bijdrages aan Transmission. Kunsthistorica Anik Fournier, eveneens aan ArtEZ verbonden als theoriedocent, begeleidde de studenten vanuit theoretische en wetenschappelijk perspectief. Zij maakte hen wegwijs in de verbinding tussen kunst en psychiatrie en liet aan de hand van aansprekende voorbeelden zien hoe kunstenaars zich van oudsher hebben laten inspireren door psychiatrie.  

In eerder werk reflecteerde Lado Darakhvelidze  op veranderingen en fysieke verplaatsing van nationale symbolen in de postcommunistische landen. Hij verbreedt het politieke om mythologie, geschiedenis en verhalen inhoud te geven. Darakhvelidze woont en werkt in Arnhem. Zijn  werk was onder meer te zien op de 11e Biënnale van Istanbul (2009), Biënnale Cuvee, Linz (2010), The Kitchen / CEC Artslink New York One Big City (2013) en Manifesta 10, Sint-Petersburg (2014) In 2012 trad Darakhvelidze toe tot de Artist Pension Trust. www.ladodarakhvelidze.com

Eindpresentatie Transmission

Woensdag 30 maart 16.00-18.00 uur in Het Vijfde Seizoen

Iedereen welkom, entree gratis 

Dolderseweg 164

3734 BN Den Dolder.

voor meer info:

Esther Vossen

e.vossen@altrecht.nl/ 06-15012564

Transmission wordt mogelijk gemaakt door Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, The Art of Impact en Altrecht GGZ.

 

 

Naar boven