Het Vijfde Seizoen

Resident Marieke Zwart

Zwart onderzocht met patiënten van Altrecht hoe gelijkwaardigheid en evenwicht kan worden gecreëerd tussen haarzelf en de mensen met wie zij werkt. Hiervoor werkte zij samen met patiënten aan een videowerk waarin zij door middel van balans houdingen, één op één, fysiek evenwicht proberen te bereiken. Met inbreng van hun ideeën en op basis van hun persoonlijke talenten, werden verschillende invalshoeken voor creatieve samenwerking verkent.

Tegelijkertijd zette Zwart een papier productie op met oud papier van de instelling. Het gebruik van papier in het domein van de psychiatrie refereert aan de vele rapporten, verslagen en notities waar de patiënten in grote mate afhankelijk van zijn. Met hulp van de oud papier-ophaalservice van het terrein verzamelde Marieke medische documenten, folders en boeken van de organisatie. Vervolgens nodigde zij patiënten uit om te experimenteren met deze psychiatrische papierwereld, van verscheuren en ontleden tot creëren van nieuw ambachtelijk papier.

Op 21 december 2016 toonde Marieke Zwart de resultaten van haar residency. Aansluitend was de installatie ook op 22 en 23 december 2016 te zien.

Marieke is geselecteerd voor de twee-jarige research periode aan de Rijksakademie (http://www.rijksakademie.nl/NL/home/nieuws)  Amsterdam. Daar begint zij haar residency in januari 2017 (http://www.mariekezwart.nl).

De werkperiode van Marieke Zwart wordt genereus ondersteund door het Mondriaan Fonds. Uit een grote groep aanmeldingen, werd Zwart geselecteerd door het Mondriaan Fonds voor de residencyperiode in Het Vijfde Seizoen.

Kijk ook op: https://www.instagram.com/hetvijfdeseizoen/

Naar boven