Het Vijfde Seizoen

Tentoonstelling Caleidoscoop

Van 30 maart tot en met 1 april toonden de studenten van de afdeling Fotografie van de Gerrit Rietveld Academie de resultaten van hun residency in Het Vijfde Seizoen. Onder leiding van docenten Hanne Hagenaars en Vincent Zedelius verkenden zij vanuit hun specialisatie fotografie van januari t/m maart 2017 de psychiatrie.
 
Anna Lenartowska, Enrico Garzaro, Maxi Pfeil, Olaf Roukens, Qianyun Zhang, Sophie Wurnig, Tobias Groot, Yusuf Zucchero en Zara Glaser verzamelden door middel van fotografie informatie over de omgeving en het terrein van de psychiatrische instelling Altrecht, waar de atelierwoning van Het Vijfde Seizoen gevestigd is.

Hoe interacteert de bosrijke omgeving en het instellingsterrein met de patiënten? Welke invloed heeft dit landschap op de ontmoetingen die de studenten met de patiënten hebben? En hoe bepalend is de locatie van de instelling voor de patiënten die er verblijven? De studenten onderzochten deze vragen en maakten daarbij gebruik van oude en nieuwe fotografische technieken. Ze brachten een groot formaat camera, scanners en printers naar de residency en bouwden een donkere kamer in één van de toiletruimtes van het gebouw. Door het kijken door de lens en het bestuderen van de afdrukken, verschoven zij hun perspectief en legden het onbekende bloot.

De tentoonstelling bestond uit foto's, video's en kleine sculpturen. Zo waren er lenzen te zien die de ruimte waarin ze geplaatst zijn weerspiegelen. Het zijn beelden die ons laten zien wat er overblijft als het helemaal donker is en hoe licht de ruimte en sfeer bepaalt.

Meer informatie:

www.hannehagenaars.nl
linkedin.com/in/vincent-zedelius
www.gerritrietveldacademie.nl/en/photography

De residency van de studenten van de afdeling fotografie werd mogelijk gemaakt door Altrecht ggz en de Gerrit Rietveld Academie.

Naar boven