Het Vijfde Seizoen

Buhlebezwe Siwani & Ashley Walters in Kunsthal KAdE

Buhlebezwe Siwani is een van de deelnemers aan Tell Freedom. 15 South African artists, die vanaf 27 januari  plaatsvindt in Kunsthal KAdE in Amersfoort. De tentoonstelling toont bestaand en nieuw werk van jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars die zich in hun werk kritisch verhouden tegenover de geschiedenis, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika in een globale context.

In haar werk gebruikt Siwani haar eigen lichaam om uitdrukking te geven aan de zwarte vrouwelijke ervaring in Zuid-Afrika. In KAdE toont Siwani Batsho bancama (2017), een levensgrote sculptuur van zichzelf, gemaakt van groene zeep die in Zuid-Afrika veelvuldig gebruikt wordt voor het wassen van kleren, servies en mensen. Het werk roept de herinnering op aan de overgangsrituelen van kindertijd naar volwassendom zoals Siwani, en met haar vele zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen, die beleefd heeft.

Ashley Walters is een multidisciplinair fotograaf, maakt video’s en sculpturen.Walters neemt tevens deel aan de tentoonstelling Tell Freedom met 15 Zuid-Afrikaanse kunstenaars in de Kunsthal KAdE. In november werkte hij in Het Vijfde Seizoen aan deze tentoonstelling en maakte er nieuw werk.

Walters is geïnteresseerd in mensen, hun omgeving en de werking van tijd hierop. Zijn foto’s lijken vaak geënsceneerd, maar door observatie en tijd in elkaar verweven. Walters maakt graag gebruik van de werking van licht, hij fotografeert daarom vaak ’s nachts. De nacht laat een andere kant zien van mensen en omgeving, dan de dag. Door het gebruik van licht ontstaan er tekeningen op de foto’s. In zijn werk observeert hij veel en past hij zich zoveel mogelijk aan aan de omgeving.

Hij benaderd nieuwe projecten altijd persoonlijk en zoekt daarbij naar zo gelijkwaardig mogelijk contact met de mensen die hij fotografeert. Dit levert unieke beelden op. Tijdens zijn verblijf in Het Vijfde Seizoen bezocht hij patiënten en fotografeerde hun omgeving. Zijn werk voor Tell Freedom heet Uitzicht.

www.ashleywaltersstudio.com

Tell Freedom in Kunsthal KAdE komt o.a. tot stand in samenwerking met de residencies CBK Zuidoost, Het Vijfde Seizoen en de Thami Mnyele Foundation.

https://www.kunsthalkade.nl

Naar boven