Het Vijfde Seizoen

Nieuwe residency Buhlebezwe Siwani & Ashley Walters

Buhlebezwe Siwani is een van de deelnemers aan Tell Freedom. 15 South African artists, die vanaf 27 januari 2018 plaatsvindt in Kunsthal KAdE in Amersfoort. De tentoonstelling toont bestaand en nieuw werk van jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars die zich in hun werk kritisch verhouden tegenover de geschiedenis, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika in een globale context.

In haar werk gebruikt Siwani haar eigen lichaam om uitdrukking te geven aan de zwarte vrouwelijke ervaring in Zuid-Afrika. In KAdE toont Siwani Batsho bancama (2017), een levensgrote sculptuur van zichzelf, gemaakt van groene zeep die in Zuid-Afrika veelvuldig gebruikt wordt voor het wassen van kleren, servies en mensen. Het werk roept de herinnering op aan de overgangsrituelen van kindertijd naar volwassendom zoals Siwani, en met haar vele zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen, die beleefd heeft. De kommen verwijzen naar de koloniale geschiedenis. Nederlandse kolonisten brachten ze in de 17e eeuw mee naar Zuid-Afrika. 

Ashley Walters is een multidisciplinair fotograaf, maakt video’s en sculpturen.Walters neemt tevens deel aan de tentoonstelling Tell Freedom met 15 Zuid-Afrikaanse kunstenaars in de Kunsthal KAdE. In November werkt hij in Het Vijfde Seizoen aan deze tentoonstelling en maakt hij nieuw werk.

Walters is geïnteresseerd in mensen en omgeving en de werking van tijd hierop. Zijn foto’s lijken vaak geënsceneerd, maar door observatie en tijd in elkaar verweven. Walters maakt graag gebruik van de werking van licht, hij fotografeert daarom vaak ’s nachts. De nacht laat een andere kant zien van mensen en omgeving, dan tijdens de dag.  Door het gebruik van licht ontstaan er tekeningen op de foto’s. In zijn werk observeert hij veel en past zich aan de omgeving.

Hij benaderd nieuwe projecten altijd eerst als mens, waardoor er gelijkwaardig contact ontstaat. Dit levert unieke beelden op. Tijdens zijn verblijf in Het Vijfde Seizoen zal hij uit zijn comfortzone gaan en op verschillende manieren verhalen vertellen. Hij zal patiënten bezoeken en de omgeving fotograferen. Zijn werk voor Tell Freedom heet Uitzicht.

Zijn website: www.ashleywaltersstudio.com

Tell Freedom komt tot stand in samenwerking met CBK Zuidoost, het Vijfde Seizoen en Thami Mnyele Foundation.

Naar boven