Het Vijfde Seizoen

Doelstelling

Het Vijfde Seizoen is een residency in de psychiatrie. Professionele kunstenaars werken er één seizoen en maken een nieuw werk gericht op geestelijke gezondheidszorg. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van de patiënten. 

Tal van kunstenaars hebben sinds het ontstaan in 1998 in Het Vijfde Seizoen gewerkt. Het is een inspirerende en unieke plek. Opmerkelijk is hoe elke kunstenaar steeds zijn eigen invalshoek kiest en de psychiatrie vanuit een volledig persoonlijk gezichtspunt beschouwd. Hierdoor benadrukken zij telkens weer een ander aspect van de psychiatrie en bieden kritische reflectie op de beeldvorming van mensen die aan een psychische ziekte lijden.

Ieder seizoen werkt er een andere kunstenaar in de residency. Het Vijfde Seizoen geeft kunstenaars de mogelijkheid om zich intensief te verdiepen in de psychiatrie. Het Vijfde Seizoen wil een bijdrage leveren aan destigmatisering van mensen met psychische ziekten. De werken die in Het Vijfde Seizoen ontstaan worden met grote regelmaat getoond in galeries en musea wereldwijd.

Ontstaansgeschiedenis Het Vijfde Seizoen

Het Vijfde Seizoen ontstond  in 1998 vanuit het voormalige Praktijkburo Beeldende Kunstopdrachten van de Mondriaan Stichting (later SKOR)

Vormgever Christoph Seyferth werd in de zomer van 1998 gevraagd het paviljoen te verbouwen en in te richten als kunstenaarsverblijf. Als eerste gast in het Vijfde Seizoen, kreeg hij de opdracht een atelier te ontwerpen voor de gasten die na hem zouden komen. Seyferth stripte het gebouw en creëerde met behulp van verrijdbare meubels maximale flexibiliteit en ruimte in de woonkamer en het atelier. Hij gaf zijn ontwerp de naam 'Spartaanse Luxe' mee.

De naam 'Het Vijfde Seizoen' werd ontleend aan het verhaal 'Het vijfde jaargetijde' van de Duitse schrijver Kurt Tucholsky (1809-1935).