Het Vijfde Seizoen

Another Place, My Life

Kunstenaars: Anne Daems (BE), Lado Darakhvelidze (GO/NL), Doris Denekamp & Geert van Mil (NL), Voebe de Gruyter (BE/NL), Domenico Mangano & Marieke van Rooy (IT/NL), Jantine Wijnja (NL). Curator: Esther Vossen.

Zo dichtbij en onzichtbaar tegelijkertijd: uit onderzoek van NEMESIS ('GGZ in Tabellen' Trimbos-Instituut) blijkt dat bijna de helft (42,7%) van de Nederlanders ooit te maken krijgt met een psychische ziekte. Een deel van de mensen blijft voor behandeling tijdelijk in een psychiatrische instelling. Hoe is dat? De tentoonstelling Another Place, My Life toont de visies en de observaties van kunstenaars hierover.

De kunstwerken in Another Place, My Life zijn tot stand gekomen in de kunstenaarsresidency Het Vijfde Seizoen De werken in Another Place, My Life zijn ontstaan door een intense obeservatie van de psychiatrie en zijn daardoor unieke interpretaties van het soms zo onbekende leven in de instelling.

De kunstenaars Domenico Mangano en Marieke van Rooy onderzochten de roemruchte affaire Dennendal uit de jaren zeventig en  Jantine Wijnja maakte een reisgids naar een psychiatrische instelling. Andere kunstenaars gaan in op de betekenis van het begrip 'thuis' in de psychiatrie. De resultaten zijn een artistieke interpretatie van het leven in een instelling en tonen de mentale en fysieke ruimte van mensen met een psychische ziekte. 

Another Place, My Life was te zien van 9 juli t/m 21 augustus 2016 in de tentoonstellingsruimte van Casco / FOTODOK: Lange Nieuwstraat 7, Utrecht

De tentoonstelling Another Place, My Life werd mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij Fonds, Elisabeth van Thüringen Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds en SWK 030.