Het Vijfde Seizoen

KUNST & PSYCHIATRIE - Residency in de psychiatrische instelling de Willem Arntsz Hoeve / Altrecht

Het Vijfde Seizoen is een atelierwoning op het terrein van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder (Utrecht). Professionele kunstenaars wonen en werken er één seizoen en maken samen met patiënten en medewerkers van de instelling een nieuw werk. De kunstprojecten van Het Vijfde Seizoen agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van patienten. 

Elke kunstenaar bekijkt de psychiatrie vanuit een eigen en persoonlijk standpunt. Hierdoor benadrukken zij telkens weer een ander aspect van de psychiatrie en bieden kritische reflectie op de beeldvorming van mensen die aan een psychische ziekte lijden. Het Vijfde Seizoen ontstond in 1998. Sinds die tijd hebben meer dan duizenden patiënten, medewerkers en andere belangstellenden geparticipeerd in de projecten.

Door ieder seizoen een andere kunstenaar uit te nodigen om in de residency te wonen en werken, biedt Altrecht en Het Vijfde Seizoen kunstenaars de mogelijkheid om op dagelijkse basis in contact te komen met patiënten en medewerkers van de instelling en zich intensief te verdiepen in de psychiatrie. Door Het Vijfde Seizoen wordt een bijdrage geleverd aan de doelstelling van Altrecht om de maatschappij dichter bij de psychiatrie te brengen en vice versa.

Kijk onder 'kunstenaars' voor alle kunstprojecten.

Onder 'publicaties' vindt u het overzicht van de publicaties die kunstenaars in Het Vijfde Seizoen maakten.

Naar boven

HET VIJFDE SEIZOEN WINT ELISABETH VAN THURINGENPRIJS.

De prijs voor het beste en meest voorbeeldstellende kunstproject in de zorg, werd 23 November uitgereikt aan Roxanne Venimmen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Altrecht en Esther Vossen, directeur van Het Vijfde Seizoen door André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland. lees meer

JURYRAPPORT

"De jury wil het Vijfde Seizoen honoreren voor de daadkracht, stamina en de inventiviteit waarmee ze de meest uitzonderlijke kunstenaars in Nederland aan zich weten te binden en weten uit te dagen om netelige en gevoelige onderwerpen in leven en werk te verweven. Bovenal willen we het Vijfde Seizoen loven voor het vermogen om zichzelf en daardoor ook de relatie tussen kunst en zorg telkens weer opnieuw uit vinden, dag aan dag, jaar aan jaar. Dit is geen gelegenheidswerk, dit is een diepe overtuiging die telkens weer in een andere vorm in de praktijk wordt gebracht", aldus Ann Demeester, directeur Frans Hals museum/ De Hallen in Haarlem en juryvoorzitter. lees meer

DANK! DANK! DANK!

Zeer veel dank aan alle KUNSTENAARS, PATIENTEN en MEDEWERKERS van ALTRECHT die sinds 1998 betrokken waren en in Het Vijfde Seizoen samen fantastische kunstprojecten maakten!!!