Het Vijfde Seizoen

18 september - Opening Beautiful Distress House, boekpresentatie en expositie

Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress nodigen u uit op dinsdag 18 september voor een feestelijke boekpresentatie, de opening van het Beautiful Distress House en de opening van de expositie Mental Superpowers van Jan Hoek.

Feestelijke boekpresentatie

Het boek Beautiful Distress is de neerslag van de Beautiful Distress Kunstmanifestatie over waanzin, die in het najaar van 2017 plaatsvond in Amsterdam, georganiseerd door de Stichtingen Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress. Het boek bestaat uit de Tentoonstellingscatalogus, een aantal verbindende teksten en een uitgebreid verslag van het Symposium.

Opening Beautiful Distress House

Het Beautiful Distress House is de gezamenlijke ruimte van Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress op het dynamische NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Dit is de nieuwe expositieruimte voor de kunstwerken die de kunstenaars maken tijdens hun drie maanden durende residency in de psychiatrische instellingen in respectievelijk Den Dolder en New York. Het Beautiful Distress House is ook een plek voor bijeenkomsten, discussie, evenementen en onverwachte ontmoetingen rondom kunst en psychiatrie.

Opening expositie MENTAL SUPERPOWERS – Jan Hoek

Aansluitend aan de boekpresentatie openen wij de tentoonstelling Mental Superpowers: werken die de kunstenaar Jan Hoek maakte tijdens zijn residentie dit voorjaar in het Kings County Hospital in New York, waar hij via Stichting Beautiful Distress verbleef. 

Over de expositie: Vincent van Gogh, Lady GaGa, Diane Arbus, Kurt Cobain, de lijst van beroemde mensen met een psychische aandoening die als briljant de geschiedenis zijn ingegaan is eindeloos. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald wie er als ‘briljant genie’ wordt gelabeld en wie als ‘gek’? Kunnen we een andere psychische gesteldheid ook zien als een Superpower?

Met die vraag zag Jan Hoek zich geconfronteerd tijdens zijn residency. Jan Hoek maakte samen met psychiatrische ‘patiënten’ van het ziekenhuis de comic Mental Superpowers.

WANNEER: dinsdag 18 september

Inloop vanaf 17.30 uur

Het programma begint om 18.00 uur

WAAR: Beautiful Distress House, Ms. van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam Noord

Openingstijden:

19 sept t/m 7 okt.

Wo / do / vrij 11.00-18.00 uur

Za /zo 12.00-18.00 uur

Extra events:

Op zaterdag 22 september tijdens de  UNSEEN GALLERY NIGHT is de tentoonstelling open tot 22.00 uur.

Zondag 30 september gesprek met Jan Hoek door Esther Vossen (directeur/curator Het Vijfde Seizoen) en Wilco Tuinebreijer (psychiater en vz Beautiful Distress),. aansluitend signeert Jan Hoek zijn boek Mental Superpowers.

Rondleidingen bij psychiatrisch centrum Mentrum, gevestigd in het centrum van Amsterdam waar  voormalig patiënten en/of medewerkers je door de tentoonstelling leiden terwijl ze praten over hun ervaringen met de onderwerpen die in het werk worden genoemd.

Rondleidingen van 21 september - 20 november elke maandag woensdag en vrijdag om 15.30 uur. Adres; 1e Constantijn Huygenstraat 38, 1054 BR, Amsterdam.

Aanmelden via Eventbride of Facebook (zoek op Mentel Superpowers Tours)

Naar boven