Het Vijfde Seizoen

Lente residency: Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Marianna Maruyama

Van april tot en met juni 2018 werken de drie kunstenaars Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Marianna Maruyama in Het Vijfde Seizoen. Zij werken aan een onderzoek dat gaat over het maken van een nieuwe, gelijkwaardige taal. 

Elkaar echt compleet begrijpen lijkt volgens de kunstenaars vrijwel onmogelijk te zijn. Als we beginnen met het stellen van een simpele vraag: “Weten wij hoe het is om in een psychotische staat te verkeren?” zijn we het er al gauw over eens dat we dit niet weten. Hoe persoonlijker een ervaring is, hoe moeilijker het is om die naar iemand anders uit te drukken. 

In Het Vijfde Seizoen willen de kunstenaars een manier van werken ontwikkelen met het doel om een meer inclusieve taal te maken. Onder andere door het schrijven en uitvoeren van een toneelstuk hopen de kunstenaars tot een taal te komen met een grotere variatie en reikwijdte, waardoor we ons nog beter kunnen uitdrukken.

Binnen dit onderzoek naar taal richten de kunstenaars zich op meer zichtbaarheid en het betrekken van verschillende groepen uit de samenleving. Systemen die uitsluiting en discriminatie in de hand werken zijn een groot probleem, en profileren en in hokjes geplaatst worden kan ook voor mensen die in een psychiatrisch instituut verblijven een belemmering zijn. 

Het werk wordt gepresenteerd in de nieuwe tentoonstellingsruimte van Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress: Beautiful Distress Project Space op de NDSM-werf in Amsterdam.

Deze residency periode wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Naar boven