Het Vijfde Seizoen

PUSH HERE

Kunstenaars: Marieke Zwart (NL) en Dirk van Lieshout (NL). Curator: Esther Vossen.

In 2016 werkten kunstenaars Marieke Zwart en Dirk van Lieshout in de residency Het Vijfde Seizoen. De tentoonstelling PUSH HERE toonde het resultaat van de samenwerking van Zwart en Van Lieshout met patiënten van de instelling.

Dirk van Lieshout toonde te midden van een installatie die de hele zaal vulde, zijn film The Tea Bike. In de film zien we de wekelijkse fietsexpedities die Van Lieshout samen met patiënten maakte over het instellingsterrein. Daarnaast waren er tekeningen en schaalmodellen te zien van ruimtelijke werken die Van Lieshout ontwikkelde in Het Vijfde Seizoen. Tijdens zijn residency in de zomer van 2016 onderzocht Van Lieshout het traditionele gebruik van thee drinken en de sociale interactie die hiermee samenhangt.

Marieke Zwart toonde drie verschillende werken; Samen met patiënten deed Zwart lichaamsoefeningen waarbij ze elkaar in evenwicht hielden. Zonder elkaars wederzijdse steun en samenwerking zou het werk letterlijk uiteenvallen. In een serie van vijf korte videofilms is de communicatie tussen de patiënten en de kunstenaar afwisselend hilarisch, onbeholpen en ontroerend.

Tegelijkertijd zette Zwart een papierproductie op met oud papier van de instelling. Hiermee refereert zij aan de vele rapporten, verslagen en notities waar patiënten afhankelijk van zijn. Vervolgens nodigde zij patiënten uit om te experimenteren met dit papier; van het verscheuren en ontleden van oude stukken tot het creëren van nieuw ambachtelijk papier. De grote vellen handgeschept papier zijn het resultaat van de intense samenwerking en stille getuigen van de psychiatrische papierwereld.

Ook maakte Zwart een serie nieuwe tekeningen over een gebeurtenis die zich afspeelde op de weg voor de residency, getiteld: Push, Fall, Repeat.

Tijdens de tentoonstelling vond van 31 juli t/m 9 augustus de Summer School LOOKING FOR TROUBLE voor kunststudenten van Nederlandse kunstacademies plaats. Onder leiding van kunstenaars en Summer School coaches Van Lieshout en Zwart volgden vijftien studenten (3e en 4e jaars, afkomstig van diverse Nederlandse kunstacademies) een programma dat zich richtte op kennisverdieping en experiment in de context van de psychiatrie. Het werkproces van de Summer School deelnemers en de resultaten hiervan waren voor het publiek toegankelijk tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.

De tentoonstelling PUSH HERE was van 21 juli t/m 20 augustus 2017 te zien in de tentoonstellingsruimtes van Casco/ FOTODOK te Utrecht.