Het Vijfde Seizoen

Aimée Zito Lema

Zomer 2011

Aimée Zito Lema (1982) werkte van augustus tot en met oktober 2011 in het Vijfde Seizoen. Zij woonde er samen met haar vriend Nahuel Blaton. Aimée Zito Lema werd geboren in Amsterdam en groeide op in Buenos Aires. 
Zito Lema’s interesse ligt op de kruising van kunst en maatschappelijke realiteit waarbij in het werk de nadruk ligt op ethiek, samenwerking, marginale groepen of politieke conflicten. Haar achtergrond, die gekenmerkt wordt door een leven tussen twee landen, tussen dictatuur en democratie, rijkdom en armoede, vormt haar persoonlijk ‘archief’. Tijdens haar onderzoek in Het Vijfde Seizoen nam zij een actieve rol aan door persoonlijk betrokken te raken in een bepaalde situatie. Centraal hierbij stond de samenwerking met de patiënten en deelname aan hun dagelijkse therapie activiteiten waaronder: sporttherapie, dramatherapie, muziektherapie, bouw- en timmeractiviteiten. Zij werkte met verschillende media zoals tekeningen, fotografie, performances, film en installaties.

Aimée over “THINGS I KNOW FROM SILENCE, THINGS I KNOW BY HEART”

“Things I know from silence, things I know by heart” refereert aan kennis die we door middel van intuïtie, ervaring of gevoel kunnen scheppen. Wat kan ik van een plek weten? Van zijn geschiedenis? Wat kan ik van een ander weten? En van mijzelf in relatie tot een plek en een ander?
Tijdens mijn verblijf in “Het Vijfde Seizoen” trachtte ik deze vragen te benaderen door een onderzoek te verrichten naar de invloed van herinneringen (het verleden) en leer processen (de toekomst) op de vorming van onze identiteit.
Uitgangspunt voor mijn project waren gesprekken met patiënten over herinneringen, en geluidsopnames van verschillende groepstherapie sessies. Zo probeerde ik zo veel mogelijk deel te nemen ‘in het leven’ van de mensen van Altrecht .
Opnames van stemmen (verhalen) van de bewoners vormden de rode draad in een serie korte films, waarin beelden van de omgeving -architectuur en natuur- samen komen met de herinneringen en ervaringen van patiënten.


Aimée Zito Lema studeerde Kunst op de 'EBARY' (Escuela de Bellas Artes Rogelio Yrurtia) en de IUNA (University of Arts Buenos Aires), de Rietveld Academie in Amsterdam en aan het Wimbledon College (University of the Arts) Londen. Haar werk wordt tentoongesteld in musea en galeries in Europa en Argentinië. In de periode 2009-2011 volgde Zito Lema een Master 'Artistic Research' aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In de afgelopen jaren is Zito Lema gehonoreerd met werkbijdragen van het FBKVB (Fonds voor Beeldende Kunst Vormgeving een Bouwkunsten) en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, voor het ontwikkelen van projecten, tentoonstellingen en onderzoek. Zito Lema woont en werkt tussen Amsterdam en Buenos Aires.

www.aimeezitolema.com

naar publicatie

Naar boven