Het Vijfde Seizoen

Anne Daems & Voebe de Gruyter

Herfst 2015

De Brusselse kunstenaars Anne Daems en Voebe de Gruyter werkten van oktober tot en met december 2015 in Het Vijfde Seizoen. In het kader van het Vlaams-Nederlands feestjaar BesteBuren, droeg de Brusselse organisatie KAOS Daems en de Gruyter voor, voor de residency. Het Vijfde Seizoen stuurde oud-residente Milou Abel naar Brussel.

De drie kunstenaars stelden van 16 januari tot en met 5 februari 2016 het resultaat van de uitwisseling ten toon met foto's, video en een tekeningen installatie in de foyer van het Kaaitheather in Brussel.

Anne Daems

Het paviljoen waar Het Vijfde Seizoen gevestigd is, werd in 1933 gebouwd als arbeidstherapieruimte voor vrouwelijke patiënten. In het voorste deel van het gebouw ‘t Winkeltje’ werden producten die tijdens de arbeidstherapie vervaardigd werden, tentoongesteld en verkocht. Tegenwoordig heerst in de meeste werkplaatsen op de Willem Arntsz Hoeve een dynamische, stress-vrije sfeer. Gedreven atelierleiders en geëngageerde vrijwilligers trachten er met veel geduld de patiënten te motiveren in hun talent en brengen hen zo een stap dichter terug naar de realiteit en de maatschappij. Anne Daems’ film Aan De Rand Van Het Bos toont bewoners tijdens deze uiteenlopende activiteiten. Voor haar fotoreeks Producten Van De Dagbesteding maakte ze en selectie van dingen die er vervaardigd worden en fotografeerde deze bij daglicht en op een neutrale achtergrond in haar werkruimte. Een legende geeft de vreemde combinatie van zakelijk aandoende objecten een duiding en een meer persoonlijk verhaal.

Anne Daems toont in haar foto's, video's en tekeningen specifieke kwaliteiten van het dagelijks leven die de sociale complexiteit onthullen. Vertrekkende vanuit preciese observaties, slaagt ze erin details te accumuleren om zo een hele microkosmos bloot te leggen. In 1999 won ze de Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst. Sindsdien werd haar werk internationaal getoond. Vorig jaar realiseerde ze samen met Kenneth Andrew Mroczek het boek Opa-Tisha-Wocka-Locka (Fernand Baudin Prijs 2014) en When The Linden Blooms in Musée Matisse, Le Cateau-Cambrésis. 

www.bamart.be/persons/detail/nl/13

Voebe de Gruyter

Het Theehuis, de Vloeivelden, de Houthakplek en de Tuin zijn tekeningen van historische plaatsen op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve die waren bedoeld voor het welzijn van patiënten. De tekeningen zijn ontstaan op basis van de Gruyters’ dromen, wandelingen en gesprekken met de patiënten. Als achtergrond voor de tekeningen diende ook De Gruyter’s persoonlijke familiegeschiedenis met de psychiatrie. Vanaf 1929 tot 1938 kwam de Gruyter’s grootmoeder (die ook kunstenaar was) regelmatig op het terrein van de instelling. Zij schilderde psychiater H. Van der Hoeven- die op de Willem Arntsz Hoeve werkte, verschillende keren. Tijdens haar residency kroop de Gruyter in de huid van haar grootmoeder en verplaatste zich in haar tijd. Op dit moment zijn drie van de vier locaties die door de Gruyter zijn getekend in onbruik geraakt. Met het afbeelden van de oorspronkelijke intentie van de locaties wil de Gruyter deze ontdoen van hun huidige bestemming en ‘teruggeven’ aan de patiënten. De Gruyter gebruikte voor haar tekeningen elektromagnetisch-werende verf en verbond de tekeningen via een aardingsdraad met een stopcontact. Hierdoor wordt de elektromagnetische straling afgevoerd. Zo ontstaat er als het ware een energetische leegte waardoor de Gruyter een poëtische ruimte voor interpretatie en projectie creëert.

Het werk van Voebe de Gruyter wordt wel omschreven als ‘voorstellen over onvermoede wetmatigheden’. Hoewel zij alle mogelijke materialen binnen haar werk inzet, ligt de basis ervan in het tekenen, in het op vrij directe wijze toevertrouwen van gedachten en ideeën aan het papier. Aan de hand van een evocatief idee, uitgedrukt in tekst of beeld, schept ze als het ware een krachtenveld waarbinnen de gedachten van de toeschouwer op scherp worden gezet.

Recente boeken en artikelen: Voebe de Gruyter, Club Solo publicatie, 2015, met teksten van Maria Barnas en Steven ten Thije. Voebe de Gruyter, From Action of Mathmaking Photons to Zen Buddhists Bad Breath, Roma publicaties 188, 2012, met teksten van Roel Arkesteijn en Maria Barnas. NRC, 2015, kunstenaars brengen Ode aan ansichtkaart, Lucette ter Borg. www.1646.nl/projects/voebe-de-gruyter, Sabine Tuelings.

www.voebedegruyter.be

De residencyperiode van Anne Daems en Voebe de Gruyter kwam tot stand door een uitwisselingsprogramma van Het Vijfde Seizoen en de psychiatrische instelling St. Alexius / Elsene en KAOS (Kunst Atelier Opperstraat) in Brussel en werd genereus ondersteund door Beste Buren. 

Oud-residente van Het Vijfde Seizoen Milou Abel woonde en werkte van oktober tot en met december 2015 in het centrum van Brussel in een huis voor ex-patiënten met woonbegeleiding.

www.besteburen.eu

naar publicatie

Naar boven