Het Vijfde Seizoen

Kostana Banovic

Lente 2003

Kostana Banovic is beeldend kunstenaar en filmmaker. Tijdens haar verblijf in Het Vijfde Seizoen liet ze de woon- en werkruimte zo leeg mogelijk om deze beter te kunnen laten ademen. Bezoekers kwamen langs en vertelden hun verhalen. Zo ontstond het plan om cliënten en medewerkers invulformulieren te geven. Daarmee wilde ze dichter bij hun ervaringswereld komen. Haar werkperiode heeft geresulteerd in het kunstenaarsboek 'Onderkomen voor 19 onrustige mannen en vrouwen en 16 begeleiders' en de video-installatie 'Een stukje hemel', op meerdere schermen.

www.kostanabanovic.com

"De ruimte waarin ik woonde had ik zo veel mogelijk leeg gelaten om het beter te laten ademen. Het huis werd steeds transparanter, de meubels maakten de ruimte voor verhalen.

Op sommige dagen kon ik de bomen horen ontpoppen. Mijn huis werd groener, de transparante grens van glas verdween en de bomen kwamen letterlijk naar binnen. Voor ik begon, wachtte ik... ik werd overspoeld door de schoonheid van ontwakende natuur.

Mijn bezoekers kwamen langs en vertelden verhalen. Ik probeerde de tijd, energie en mijn gave om te luisteren zo eerlijk mogelijk te geven. Ik was een oor geworden. Het idee om een oor te zijn van een dorp vond ik aantrekkelijk. Ik droomde dat ik sliep op een heel groot oor, mijn lichaam opgekruld als een dier, met mijn oor er tegen aan. En het oor vertelde verhalen die het overdag had gehoord.

Ik wilde nog een stukje dieper in de verhalen komen of... een beetje van die extreme, subjectieve ervaringswereld aanraken? En zo ontstonden de invulformulieren. De formulieren gaf ik aan de cliënten en de medewerkers van de Hoeve. Zij gingen er op verschillende wijze mee om. De cliënten vulden ze meteen in, zonder weerwoord, sommigen genoten zichtbaar van de zinnen en lazen hun stukjes op. Het was duidelijk dat ze gewend waren om van alles te moeten invullen en ondertekenen. De medewerkers waren kritischer, ze hadden vragen, ze moesten weten waarom en hoezo en waarvoor en of het anoniem was en... vervolgens vulden ze de lijstjes in met droge, korte stukken.

Was het verschil zo duidelijk of heb ik een uitgesproken voorkeur voor de eerste groep? Of vul ik zelf ook veel in?

Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik ze zal missen."

naar publicatie

Naar boven