Het Vijfde Seizoen

Marieke Zwart

Herfst 2016

Marieke Zwart onderzocht tijdens haar residency hoe gelijkwaardigheid en evenwicht gecreeërd kon worden tussen haarzelf en anderen. Hiertoe werkte Zwart samen met patiënten  aan een videowerk waarin zij door middel van één op één balanshoudingen fysiek evenwicht probeerden te bereiken. Daarnaast werden verschillende invalshoeken voor creatieve samenwerking verkend door de inbreng van ideeën en persoonlijke talenten van patiënten. 

Tegelijkertijd zette Zwart een papierproductie op met oud papier van de instelling. Het gebruik van papier in het domein van de psychiatrie refereert aan de vele rapporten, verslagen en notities waar patiënten in grote mate afhankelijk van zijn. Met hulp van de oud papier-ophaalservice verzamelde Zwart medische documenten, folders en boeken. Vervolgens nodigde zij patiënten uit om te experimenteren met deze psychiatrische papierwereld; van het verscheuren en ontleden van oud papier tot het creëren van nieuw ambachtelijk papier.

Tijdens haar residency in Het Vijfde Seizoen onderhield Zwart een beeldblog, zie: www.mariekezwart.nl/index.php?/vijfde-seizoen

Marieke Zwart (1987) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en volgde de master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Samen met Lotte Nijhof was zij in 2010 initiatiefnemer van Arts Initiative BERM. Op dit moment is ze gastdocent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en in januari 2017 start zij de twee-jarige residency aan de Rijksakademie Amsterdam.

In haar werk onderzoekt Zwart sociale ruimtes door middel van teken- en videowerken. Haar werk ontstaat vanuit een sociaal geëngageerde kunstpraktijk, dat reflecteert op kunsthistorische en maatschappelijke kwesties. Belangrijke onderwerpen binnen haar werk zijn de relatie tussen kunstenaars en modellen, de waarde van werk en tijd en de autoriteit en gebaren van de kunstenaar. Zwart gebruikt tekenen als instrument om haar observatie te intensiveren, onderzoeken en analyseren.

In 2014 deed Zwart een residency in Curacao, ondersteund door het Mondriaan Fonds, waar ze werkte aan verschillende projecten met psychiatrische patiënten en kunststudenten bij het Instituto Buena Bista. Zie: www.mariekezwart.nl/index.php?/website/work-2014

www.mariekezwart.nl

Op 21 december 2016 toonde Marieke Zwart de resultaten van haar residency. Aansluitend was de installatie ook op 22 en 23 december 2016 te zien.

De werkperiode van Marieke Zwart werd genereus ondersteund door het Mondriaan Fonds. 

Naar boven