Het Vijfde Seizoen

Marjolijn Zwakman

Herfst 2013

Tijdens haar residency onderzocht Zwakman wat het effect is van persoonlijk aandacht op de patiënten van de instelling. Vragen die haar bezighielden waren: Is persoonlijke aandacht te meten, is dit kwantificeerbaar en zo ja, hoe? Kunnen hulpverleners door de toenemende werkdruk nog voldoende aandacht geven? Vragen die door de veranderingen als gevolg van bezuinigingen in de zorg, actueel zijn. Samen met therapeuten en patiënten van Altrecht probeerde zij deze vragen te doorgronden. De uitkomsten verwerkte zij in een publicatie en in verschillende performances die onder meer tijdens de eindpresentatie van haar residency waren te zien.  

In haar werk concentreert Zwakman zich op het verbinden van verschillende werelden. Zwakman: “Voor mijn werk duik ik een periode onder in een thematiek, ik doe er een ‘ontdekking' en die geef ik vorm. Ik leef mij in in een cultuur, maar behoud tegelijkertijd mijn autonome positie. Doordat ik geschoold ben in zowel theater, performance, beeldende kunst en muziek ben ik gaan inzien dat iedere wereld zijn eigen cultuur heeft. Het ontdekken van waarden die niet cultuur gebonden zijn maar die cultuur overstijgen, is een centraal thema in mijn beeldende werk en performances."

Zwakman volgde de Toneel Academie in Maastricht, behaalde haar MA aan het Sandberg Instituut en studeerde Cum Laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

www.marjolijnzwakman.nl

Naar boven