Het Vijfde Seizoen

Saskia Janssen

Lente 2013

Van maart tot en met juni 2013 woonde en werkte Saskia Janssen in Het Vijfde Seizoen.

Janssen is een kunstenaar die graag op locatie werkt: ‘’Ik ben geen ‘atelierkunstenaar’, ik houd van werken op verschillende plekken met de mensen die daar zijn. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Zo werkte ik in China samen met nachtclub zangeressen. Aan boord van een containerschip maakte ik een project met matrozen en in Suriname werkte ik in een jeugdgevangenis.”

In Het Vijfde Seizoen liet ze zich vooral leiden door de bewoners en de omgeving: “Ik vind het inspirerend om zonder verwachtingen of vooroordelen in een nieuwe omgeving te stappen en vanuit deze situatie samen met de patiënten een werk te maken.”

In de samenwerking met de patiënten stond de beleving van 'het nu' centraal. Gezamenlijk maakten ze een serie Hindoeïstische meditatietekeningen en bouwden ze ladders. Een groot formaat hangmat spande ze tussen de bomen voor het gebouw van Het Vijfde Seizoen. Het werd een plek voor de patiënten om in te luieren, muziek te luisteren en te maken of om naar de lucht te staren.

Saskia Janssen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze exposeert in binnen- en buitenland en wordt vertegenwoordigd door galerie Ellen De Bruijne Projects in Amsterdam. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties o.a.: CBK Rotterdam, Museum De Paviljoens te Almere, MMKA Arnhem, Fries Museum en diverse privé collecties.

Op 27 juni 2013 sloot Janssen haar werkperiode af met een BBQ een werk dat alleen voor cliënten zichtbaar was…

De resultaten van de werkperiode van Saskia Janssen waren in het najaar van 2013 te zien in museum Het Dolhuys in Haarlem.

De werkperiode van Saskia Janssen in Het Vijfde Seizoen en de presentatie van haar project in museum Het Dolhuys in Haarlem werd genereus ondersteund door het Mondriaan Fonds.

www.saskiajanssen.com

naar publicatie

Naar boven