Het Vijfde Seizoen

Buhlebezwe Siwani

Herfst 2017

Buhlebezwe Siwani was een van de deelnemers aan Tell Freedom. 5 South African artists, dat vanaf 27 januari 2018 plaatsvond in Kunsthal KAdE in Amersfoort. De tentoonstelling toonde bestaand en nieuw werk van jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars die zich in hun werk kritisch verhouden tegenover de geschiedenis, het heden en de toekomst van Zuid-Afrika in een globale context.

In haar werk gebruikt Siwani haar eigen lichaam om uitdrukking te geven aan de zwarte vrouwelijke ervaring in Zuid-Afrika. In KAdE toonde ze Siwani Batsho bancama (2017), een levensgrote sculptuur van zichzelf, gemaakt van groene zeep die in Zuid-Afrika veelvuldig gebruikt wordt voor het wassen van kleren, servies en mensen. Het werk roept de herinnering op aan de overgangsrituelen van kindertijd naar volwassendom zoals Siwani, en met haar vele zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen, die beleefd heeft. De kommen verwijzen naar de koloniale geschiedenis. Nederlandse kolonisten brachten ze in de 17e eeuw mee naar Zuid-Afrika. 

Als een ingewijd sangoma, een Zuid-Afrikaanse traditionele spirituele genezer, gebruikt Siwani haar kunstpraktijk eveneens om zich te verdiepen in religieuze onderwerpen en de complexe relatie tussen het Christendom en Afrikaanse spiritualiteit. Tijdens haar residency bij Het Vijfde Seizoen deed Siwani onderzoek naar psychische stoornissen die tijdens de koloniale overheersing vanuit Nederland meekwamen naar Kaap de Goede Hoop. 

Tell Freedom kwam tot stand in samenwerking met CBK Zuidoost, het Vijfde Seizoen en Thami Mnyele Foundation.

www.buhlebezwesiwani.com

Naar boven