Het Vijfde Seizoen

Doris Denekamp & Geert van Mil

Zomer 2014

In de zomer van 2014 werkte het kunstenaarsduo Doris Denekamp & Geert van Mil in Het Vijfde Seizoen. Samen met patiënten lazen Doris en Geert het epische verhaal van Moby Dick.

“Noem me Ismaël” is de eerste zin van Moby Dick, Herman Melvilles roman over de waanzinnige kapitein Achab en de walvisvaart net voor de industriële revolutie. Ismaël besluit zich in te schepen op een walvisvaarder, wanneer hij merkt dat hij steeds depressiever wordt. Hij ziet het avontuur op zee als een alternatief voor zelfmoord.

In de drie maanden die Denekamp en van Mil op het instellingsterrein verbleven, lazen ze samen met de psychiatrische patiënten stukken uit Moby Dick. Tijdens deze gezamenlijke leessessies bleken de beschreven angsten, obsessies en verdriet van de walvisvaarders nog steeds herkenbaar. De roman uit de negentiende eeuw schepte zo een nieuwe context waarin persoonlijke verhalen verteld konden worden. Aan de hand van deze gesprekken schreven Denekamp en van Mil vervolgens Noem me Ismaël: een verhaal waarin fictie, verslag en waan in elkaar overvloeien.

'Noem me Ismaël' verscheen in juni 2015 en werd gepresenteerd in Museum Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem. Schrijver, filosoof en ervaringsdeskundige Wouter Kusters was erbij en sprak met de kunstenaars over het boek. Speciaal voor de patientenkamer van het museum maakten Van Mil en Denekamp een installatie van infra-rood foto's die Van Mil & Denekamp maakten op het terrein van de instelling.

Geert van Mil en Doris Denekamp vormen samen het collectief Informal Strategies.

Het Mondriaan Fonds ondersteunde zowel de residency als de presentatie in Museum Het Dolhuys in het kader van de regeling Tijdelijke Binnenland Ateliers. Daarnaast ondersteunde Altrecht GGZ de residencyperiode en leverde Ars Donandi - Yske-Walter Fonds, het Theodora Niemeyer Fonds en vele individuele bijdragen via crowd fiunding een bijdrage aan de tot standkoming van het boek.

www.informalstrategies.org

naar publicatie

Naar boven