Het Vijfde Seizoen

Joanneke Meester

Lente 2012

Van april tot en met juni 2012 werkte Joanneke Meester in Het Vijfde Seizoen. Voor haar project getiteld Routes en Routines werkte Joanneke Meester met oudere psychiatrische patiënten. De relatie tussen beweging en geestelijk welzijn en haar veronderstelling dat langdurig verblijf in een ggz organisatie mensen minder mobiel maakt, vormde de ruggengraat van Routes en Routines. Samen met patiënten van 65 jaar en ouder, ontvouwde zich in de loop van drie maanden een uitvoerig plan waarin ouderen hun bewegingen in kaart brachten en uitgedaagd werden nieuwe paden te bewandelen. Vragen die Joanneke meester bezig hielden waren onder andere: ‘Waarom bewegen wij vaak op eenzelfde manier, hoe bewegen we en wat gebeurt er als we onze ingesleten bewegingspatronen doorbreken?’

Joanneke Meester (1966) studeerde de Hogeschool voor de Kunsten en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij verwierf in 2004 internationale bekendheid met het pistooltje dat ze van haar eigen huid maakte.
Haar vroegere mixed media installaties en video's zijn uitkomst van onderzoek naar het onderhuidse geweld dat in ieder mens aanwezig is. In haar recente werken verwerkt zij nog steeds existentiële vragen met betrekking tot geweld, identiteit, dagelijks leven en verbeelding.
Haar werken worden internationaal getoond en zijn opgenomen in verschillende privé collecties.

Op 27 juni 2012 vond de eindpresentatie van Routes en Routines plaats in Het Vijfde Seizoen. 

Voor Routes en Routines ontving Joanneke Meester een genereuze ondersteuning van Het Fonds Sluyterman van Loo.

www.joannekemeester.nl

naar publicatie

Naar boven