Het Vijfde Seizoen

Ola Vasiljeva

Lente 2014

Eind juni 2014 opende Robbert Roos, hoofdconservator van Kunsthal KAdE de installatie Algia Naturalis. Met deze installatie sloot Ola Vasiljeva haar werkperiode (van april t/m juni 2014) in Het Vijfde Seizoen af. Tijdens de opening werd tevens de gelijknamige publicatie met bijbehorende EP gepresenteerd. Aansluitend aan de opening was Algia Naturalis nog tot eind juni op afspraak te bekijken.  

Algia Naturalis is gebaseerd op de mentale staat van planten die groeien in de bosrijke omgeving van de instelling. Ervan uitgaande dat planten gevoel kennen, trok Vasiljeva parallellen met de psyche van mensen en verwerkte haar bevindingen in de surrealistische installatie.

Als onderdeel van Algia Naturalis maakte Vasiljeva in samenwerking met de Franse componist Christelle Gualdi een compositie waarin zij geluidsopnamen van de Willem Arntsz Hoeve en teksten van bewoners van de instelling verwerkte.

In 2008 richtte Vasiljeva het kunstenaarscollectief The Oceans Academy for Arts (OAOA) op. Hiermee geeft zij publicaties uit en maakt zij performances. Ola Vasiljeva was finalist voor de Prix de Rome 2013. Haar werk is te zien in binnen- en buitenland, onder andere dit jaar in een solotentoonstelling bij Art in General (NY), en groepstentoonstellingen in de Lisson Gallery (2013) en Badischer Kunstverein in Karlsruhe (2014). In Nederland wordt haar werk gerepresenteerd door Galerie van Gelder, Amsterdam.

Zij studeerde aan het Croydon College in Londen en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Aansluitend volgde zij een residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2008-2009) en het EKWC in Den Bosch in 2011.

www.olavasiljeva.com

naar publicatie

Naar boven