Het Vijfde Seizoen

Rebecca Chamberlain & Guy Richards Smit

Zomer 2013

Het Vijfde Seizoen ging een uitwisseling aan met Kings County Hospital Centre in Brooklyn New York. De New Yorkse kunstenaars Rebecca Chamberlain en Guy Richards Smit startte de uitwisseling en werkten in de zomer van 2013 in Het Vijfde Seizoen.

Rebecca Chamberlain onderzoekt hoe licht, lucht en ruimte van invloed zijn op onze geestelijk en lichamelijke gezondheid en op genezingsprocessen.
Tijdens haar residency vroeg zij patienten naar hun lievelingsplek op het terrein of in de behandelgebouwen van de instelling en maakten samen met de patienten foto's van deze locaties. Deze beelden vormden het uitgangspunt voor haar schilderijen. Richards Smit maakte een uitvergrote versie van de New York Times. Samen met patiënten bedacht hij de onderwerpen voor de krant. Deze fictieve editie over psychiatrie geeft een persoonlijk beeld van het leven in een kliniek.

Tijdens de residency onderhield Chamberlain een blog: www.rechamberlain.tumblr.com

Rebecca Chamberlain werd geboren in 1970 in Bryn Mawr, Pennsylvania. Chamberlain volgde haar opleiding aan de Rhode Island School of Design (BFA).

Haar werk was onder meer te zien op VOLTA NY, in 303 Gallery en Knoedler Project Space, New York, in Boston, en Italië. Zij won de prijs voor de beste stand bij VOLTA NY 2010 en de Joan Mitchell beurs. Over Chamberlain's werk werd gepubliceerd in Artforum, The New York Times, Art in Amerika, Artinfo.com, The Boston Globe, Flash Art en Tema Celeste. Haar werk is opgenomen in de collectie van Fidelity Investments en Torys LLP. In 2012, werd Chamberlain bekroond met een NYFA beurs voor schilderkunst.

Guy Richards Smit is een performancekunstenaar, schilder en singer-songwriter van de band Max Geil! & PlayColt. In 1992 studeerde hij een jaar aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij haalde zijn diploma aan de MFA Mason Gross School of the Arts, Rutgers University in 1996. Smit’s werk was te zien in onder andere het MOMA in New York en op tentoonstellingen in Londen, Brussel en Parijs. In 2008 nam hij deel aan de ARCO in Spanje. Van 1999- 2007 werd zijn werk gerepresenteerd door galerie Roebling Hall in NY.

Guy Richards Smit en Rebecca Chamberlain zijn getrouwd en verblijven samen met hun twee zoontjes in Het Vijfde Seizoen. Ze wonen in Brooklyn, New York.

Tentoonstelling  'A home, Not a metaphor. The real Thing' in de Culturele Ambassade van Het Lloyd Hotel.

Het Vijfde Seizoen heeft voor de internationalisering samenwerking gezocht met Beautiful Distress, Bureau voor de Emancipatie van de Waanzin. De stichting, in oprichting, Beautiful Distress stelt zich tot doel de positie van de psychiatrie te verbeteren door deze op onorthodoxe wijze zichtbaar te maken door middel van kunst, exposities, lezingen en campagnes. Oprichters zijn Wilco Tuinebreijer, psychiater en eerste geneeskundige van de GGD Amsterdam en Bram Claassen, voormalig Head of Brand Image van Viktor & Rolf.

Op 7 september 2013 vond de perspresentatie van de internationale uitwisseling plaats in de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel in Amsterdam. Dit was tevens de opening van de tentoonstelling 'A home, Not a metaphor. The real Thing' in de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel in Amsterdam.

 'A home, Not a metaphor. The real Thing'

7 september – 6 oktober 2013 - Culturele Ambassade & Lloyd Hotel

Naar boven