Het Vijfde Seizoen

Dirk van Lieshout

Zomer 2016

Beeldend kunstenaar Dirk van Lieshout ontwikkelt zijn werk in relatie tot een locatie en gebruikt daarbij alledaagse gewoontes op een nieuwe manier. Zijn installaties, performances, tekeningen en maquettes werpen nieuw licht op de bestaande omgeving en rituelen. 

In Het Vijfde Seizoen onderzocht Van Lieshout het traditionele gebruik van thee drinken en de sociale interactie die hiermee samenhangt. Samen met patienten werkte hij aan een 'theefiets' en nodigde hen  uit om hierop mee te fietsen en zelfgemaakte thee te drinken. De ingrediënten hiervoor verzamelde hij in de bosrijke omgeving van de residency.

De atelierwoning van Het Vijfde Seizoen deed tijdens zijn verblijf dienst als laboratorium: er waren maquettes, tekeningen en video's van het werkproces te zien en de verzameling van verse en gedroogde ingrediënten voor de thee. 

Dirk schreef een blog over zijn ervaringen en werkproces in Het Vijfde Seizoen. Zie: dirkstudio.blogspot.nl

Dirk van Lieshout (1973) leeft en werkt in Rotterdam. Hij volgde zijn opleiding aan de academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Ateliers '63 in Amsterdam. Sinds 2005 heeft hij residencies gedaan over de hele wereld; Zuid-Korea, Verenigde Staten, China, Turkije en Duitsland. In 2015/16 was zijn werk 'The Vletter Riot', gemaakt in opdracht van CBK Rotterdam, te zien in de binnenstad van Rotterdam. Hij heeft diverse solo tentoonstellingen op zijn naam, onder andere in Xiamen in China. Gedurende zo'n 15 jaar is hij met grote regelmaat deelnemer geweest aan groepstentoonstellingen. 

www.dirkvanlieshout.com

De residency van Dirk van Lieshout werd mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De performance die plaats vond tijdens de tentoonstelling Another Place, My Life werd ondersteund door het kfHein Fonds.

RTV Utrecht interviewde Dirk van Lieshout en Esther Vossen, voor het video- en radiofragement zie: 

rtvutrecht.nl/nieuws/1499318/nieuwe-kunstenaar-woont-op-willem-arntszhoeve.html

Naar boven