Het Vijfde Seizoen

Jantine Wijnja

Winter 2014

Tijdens haar werkperiode in Het Vijfde Seizoen werkte Jantine Wijnja aan Reisgids Den Dolder; een reisgids over het mentale landschap van de psychiatrische instelling. Daarbij zijn de bewoners van Willem Arntsz Hoeve de gidsen: hun ervaring van het leven in een kliniek staat centraal.

Wijnja verzamelde tijdens haar residency de inhoud voor Reisgids Den Dolder. Zij vroeg de experts naar hun kijk op hun verblijf in de instelling en op de wereld in het algemeen: wat is je levensmotto? Wat is je belangrijkste bezit? De kern van Reisgids Den Dolder wordt gevormd door verschillende mentale wan­delingen: wandelingen die niet door bossen of over heide gaan, maar door het landschap van de geest. In samenwerking met dansers van Random Collision is de publicatie van extra inhoud in Augmented Reality voorzien.

De publicatie kenmerkt zich door een bij­zondere inhoud en ambachtelijke grafische vormgeving, gepaard aan technisch (Augmented Reality) experiment. Reisgids Den Dolder is als een brug: van het fysieke boek naar de virtuele wereld, en van de binnenwereld naar buiten. Grafisch ont­werpster Hansje van Halem, die onlangs voor haar pas verschenen boek vijf sterren in De Volkskrant kreeg, verzorgde de vormgeving van Reisgids Den Dolder.

Over haar verblijf op de Willem Arntsz Hoeve scheeft Jantine Wijnja twee reportages voor het online kunst & journalistiek magazine Hard//Hoofd:

Deel 1: www.hardhoofd.com/2014/03/07/reportage-karaoke-in-het-dodenpaviljoen

Deel 2: www.hardhoofd.com/2014/04/17/reportage-wij-doen-alles-gedoseerd

Deel 3: www.hardhoofd.com/2014/09/11/reportage-bang-hart

Een interview met Jantine Wijnja over Reisgids Den Dolder is te beluisteren via:
www.radio1.nl/item/205528-Reisgids%20Den%20Dolder.html

Wijnja debuteerde op haar zeventiende met de novelle Pancake. Ze maakte performancele­zingen op basis van een brievenarchief in Ted Owens: The Darndest Thing, liet een koor wetenschappelijk jargon zingen en koppelde parapsychologen aan kunstenaars in Wilde Metafysica. Sinds 2012 richt zij zich op de rol die kunst kan spelen in maatschappelijke vernieuwing en op taal als gereed­schap om verschillende werelden mee aan elkaar te verbinden. In 2012 haal­de ze de gemeente Lelystad over tot het aanstellen van alle leerlingen van een basisschool als tijdelijk adviseur voor Lelystad Handboek. Van 2007 t/m 2010 was zij curator van de residency HMK (Hotel MariaKapel) in Hoorn. Wijnja woont en werkt in Amsterdam.

www.jantinewijnja.nl

De residency van Jantine Wijnja en Reisgids Den Dolder wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos, het kfHein Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds, en LAYAR voor de realisatie van de Augmented Reality.

naar publicatie

Naar boven