Het Vijfde Seizoen

PUSH HERE

In 2016 woonden en werkten de kunstenaars Marieke Zwart en Dirk van Lieshout op het psychiatrisch instellingsterrein van Altrecht ggz in Den Dolder. In de tentoonstelling PUSH HERE in Casco/FOTODOK in Utrecht, is het resultaat van hun samenwerking met patiënten te zien.

Tijdens hun werkperiode in Het Vijfde Seizoen onderzochten de kunstenaars verschillende samenwerkingsvormen met patiënten van de instelling. De interactieve werkwijze van Marieke Zwart en Dirk van Lieshout resulteerde in werken die vragen oproepen over inclusie en gelijkwaardigheid. Maar ook over de (on)mogelijkheid ervaringen te delen met mensen met wie je in eerste instantie misschien grote verschillen ervaart.

Marieke Zwart

Samen met patiënten deed Zwart lichaamsoefeningen waarbij ze elkaar in evenwicht hielden. In een serie van zes korte videofilms is de communicatie tussen patiënten en de kunstenaar afwisselend hilarisch, onbeholpen en ontroerend.

Daarnaast is er zelf geschept papier te zien dat zij samen met patiënten maakte. In dit papier zijn oude medische dossiers en behandelboeken van de instelling verwerkt. Voor deze expositie maakte Zwart ook een serie nieuwe tekeningen.

Dirk Van Lieshout

Dirk van Lieshout maakte een laboratorium van gevonden materialen uit het bos zoals bladeren, kruiden en boomschors. Ook ontwierp Van Lieshout een theefiets waarop patiënten en medewerkers van de instelling samen konden fietsen en thee maken van boomschors en bladeren. De verschillende fietstochten zijn op film vastgelegd die wordt gepresenteerd in een ruimtevullende installatie.

Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE en bestuurslid van Het Vijfde Seizoen opende de tentoonstelling op 21 juli jl. en presenteerde de nieuw verschenen publicatie the Tea Bike van Dirk van Lieshout.

PUSH HERE

21 juli t/m 20 augustus

Openingstijden: woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur
Casco/FOTODOK, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Kf Heinfonds, SWK030, CBK Rotterdam en Altrecht ggz. Met dank aan Marieke Sikkens.   

Naar boven