Het Vijfde Seizoen

Emmeline de Mooij & Adriaan Mellegers

Lente 2015

Beeldend kunstenaar Emmeline de Mooij en ontwerper Adriaan Mellegers werkten in Het Vijfde Seizoen aan het sciencefiction-project ‘After the Future’.

Hiervoor schreven zij een scenario dat de basis vormde voor een video, een publicatie en ruimtelijk werk. Samen met patiënten van de Willem Arntsz Hoeve ontwikkelden zij het project. “De kracht van sciencefiction ligt in het feit dat er niet getracht wordt de werkelijkheid te beschrijven, maar dat er met gebruikmaking van fantasie een verhaal verteld wordt dat wel degelijk, mede door de vrijheid van fictie, scherpe analyses over onze werkelijkheid kan geven’,’ aldus de kunstenaars.

Het is voor de tweede maal dat de Mellegers en De Mooij een samenwerkingsproject maken. In hun werk willen de kunstenaars een gezamenlijke visie verbeelden en de verschillende kwaliteiten van hun werk bundelen. De combinatie van grafische abstracties, strakke vormen en contrastrijk kleurgebruik, ofwel een meer rigide benadering, versus een meer organische benadering, levert volgens hen visueel spannend werk op.

Emmeline de Mooij volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de School of Visual Arts in NY en haalde in 2014 haar MFA aan Bard College, Annandale-On-Hudson, USA. In 2014 werd zij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en in 2013 voor de Prix de Rome.

Adriaan Mellegers studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en was van 2003-2005 resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Naast zijn vrije werk maakt hij als grafisch vormgever publicaties in opdracht. Mellegers is als docent verbonden aan de aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

De Mooij en Mellegers startten hun samenwerking in 2013 tijdens een residency in Praag.

De residency van Emmeline de Mooij en Adriaan Mellegers werd mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Altrecht ggz.

www.emmelinedemooij.com

www.adriaanmellegers.com

Naar boven