Het Vijfde Seizoen

Sayaka Abe

Zomer 2015

Sayaka Abe en Nina Glockner startten de residentie met dagelijkse ochtend gymnastiek. Patiënten en medewerkers van Altrecht werden uitgenodigd mee te doen aan de 'Ochtend Radio Oefeningen'. Ook hielden ze collectieve kook sessies en onderhielden ze een tijdelijke zomertuin met kruiden en eetbare planten en bloemen.

De kunstenaars werkten in de zomer van 2015 in Het Vijfde Seizoen. Naast gezamenlijke projecten ontwikkelden Abe en Glockner elk een individueel werk.

Sayaka Abe is geïnteresseerd in de marginaliteit van de ‘menselijke conditie’ in onze samenleving. Haar werk ontstaat uit observatie en persoonlijke gesprekken met mensen die ze tegenkomt en opzoekt in niet alledaagse situaties. Abe wil graag ‘het ongehoorde’ een stem geven. Zij gebruikt de door haar verzamelde verhalen als metafoor in haar tekeningen, tekstwerken en audio- en videowerk. In Het Vijfde Seizoen maakte ze de installatie Dear Fighters! bestaande uit tekeningen, geluidsfragmenten en een animatie.

Sayaka Abe studeerde aan de Tama Art University in Japan en aan Gerrit Rietveld Academie. Voor het volgen van de MA aan het Sandberg Instituut ontving zij een beurs van het Fonds voor Culturele Zaken van Japan. Ze nam deel aan verschillende residenties was mede-organisator van kunstprojecten zoals Kamiyama Air (Japan), Uchinokoto project (3331 Tokyo & CBK Amsterdam) en in de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel in Amsterdam. Sayaka Abe woont in Amsterdam. 

www.sayaka.nl

naar publicatie

Naar boven